Op 14 januari 2016 organiseerde Social Enterprise NL de werkconferentie ‘De sociale onderneming op weg naar het Burgerlijk Wetboek’. De werkconferentie ging over de visie van Social Enterprise NL op een nieuwe juridische modaliteit voor sociale ondernemingen en de voor- en nadelen van bepaalde keuzes.
Transparantie
Ik was gevraagd om een bijdrage te leveren aan de thematafel over ’transparantie’. Wat Social Enterprise NL betreft: hoe transparanter, hoe beter. De vraag is niet ‘wat moet worden gepubliceerd’, maar ‘waarom zou iets niet moeten worden gepubliceerd’? Om de nieuwe juridische vorm te voeren, worden dus eisen gesteld aan transparantie.
Hoe verder?
Na de conferentie zal Social Enterprise NL een conceptnotitie met haar visie aanpassen en bespreken met beleidsmakers en politici. Zij kunnen dan starten met de voorbereidingen voor een verankering van de sociale onderneming in het Burgerlijk Wetboek.
Het kan vervolgens nog lang duren voordat het gerealiseerd is. Daarom zal Social Enterprise NL een paar zaken uitwerken waarmee de sociaal ondernemer alvast onderdelen van het bedachte model kan incorporeren in statuten en overeenkomsten.