Experiment Leergarantiefonds van Startfoundation

Start Foundation richt het Leergarantiefonds op voor en met sociale ondernemers die leerwerk- of ontwikkeltrajecten bieden en zich daarbij hardmaken voor de mensen die nu aan de kant staan en graag willen werken. Met dit fonds gaan we de strijd aan met de bureaucratie en maken we gezamenlijk inzichtelijk dat de slagkracht (impact) vergroot wanneer de procedures niet leidend zijn. Dit fonds maakt het mogelijk dat mensen direct, onafhankelijk van instanties, kunnen starten in een leer-werktraject.

Na een verkenning uitgevoerd te hebben bij elf sociale ondernemingen is het nu tijd om aan de slag te gaan. Met zes sociale ondernemingen gaan we een jaar lang experimenteren met het Leergarantiefonds: DriekantBuzinezz ClubHet GoedI-DidSWOM en The Color Kitchen. De deelnemers stellen allemaal een eigen bijdrage van minimaal 20.000 euro en maximaal 50.000 euro beschikbaar. Ze delen hun kennis en ervaring in dit experiment en ontwikkelen ieder een eigen variant van het Leergarantiefonds.

Samen met Boris Franssen verzorg ik de begeleiding en procesevaluatie van het experiment dat 7 maart 2022 van start gaat. Daarvoor waren we betrokken bij de voorbereiding van het experiment.

Meer weten?

Lees het Leergarantiefonds paper of bekijk de projectpagina op de website van Start Foundation.